Thema: Wildcamera data

Het gebruik van wildcamera’s neemt toe, dankzij steeds betere beeldkwaliteit en batterijprestaties. De verwerking van beeldmateriaal blijft voor ecologen echter een grote uitdaging. Het verzamelen, analyseren en rapporteren kost veel tijd, zeker als het aantal beelden toeneemt, of als camera’s moeilijk bereikbaar zijn. Dit zit een écht grootschalige toepassing in de weg.

Wij ontwikkelen verschillende oplossingen die het verwerken van wildcamerabeelden gemakkelijker maken. We bouwen maatwerk voor opdrachtgevers, maar ook producten die we ‘uit de doos’ kunnen aanbieden.

De meeste van onze oplossingen werken met beeldherkenning, en structureren de beelddata in Darwin of EML formaat. Op deze pagina hebben we onze projecten, producten en kennis rond wildcamera data gebundeld.

Wilsus portal

Wildcamera data platform Wilsus

We ontwierpen en bouwen de Wilsus portal, het huisportaal van Wildlife Monitoring Solutions (WMS). Met de portal biedt WMS haar klanten een afgeschermde omgeving waarin zij hun camerabeelden real-time bekijken.

Klanten van WMS kunnen inloggen via FTP, of in de op maat gemaakte webapplicatie. De applicatie biedt geavanceerde instrumenten die op FTP ontbreken, zoals bladeren, zoeken en filteren, thumbnails en een optimale weergave op mobiele telefoons.

Camtrap-Plugin

Wat als je camera moeilijk bereikbaar is, en je toch een vinger aan de pols wil houden? We ontwikkelen Camtrap-Plugin, een hardware uitbreiding die je kan inpluggen op elke bestaande wildcamera.

Foto’s die je camera maakt, worden geanalyseerd met beeldherkenning, en direct per soort geïndexeerd op de SD-kaart. Dit scheelt al veel zoek- en bladertijd bij het verwerken.

Camtrap-Plugin kan meldingen sturen als één van je doelsoorten is gedetecteerd. De uitbreiding verstuurt data via 5G, is voorzien van een eigen batterij en zo ontworpen dat ie minstens net zo lang meegaat als je camera.

We leveren Camtrap-Plugin als product, met of zonder sim-kaart, en inclusief een eenvoudige online portal die je desgewenst zelf kunt hosten. Neem contact op als je meer wil weten.

Tools en bronnen

Beeldherkenning lokalisatie

De wereldwijde open source community en de technologieën die daaruit voortkomen, zijn onmisbaar in ons werk. We delen graag onze favoriete tools en bronnen, en onze eigen open source publicaties.

LILA BC is een wereldwijde collectie van datasets om beeldherkenning modellen te trainen voor onderzoek naar biodiversiteit. Je vindt hier een enorme verzameling openbaar beeldmateriaal over allerlei diersoorten, veelal afkomstig uit wildcamera’s.

Megadetector is een publiek beeldherkenning model dat dieren in
wildcamera beelden lokaliseert. Je gebruikt Megadetector dus niet om
vast te stellen wélk dier op de foto staat, maar óf er dieren in beeld
zijn, en waar. Het is dus in de eerste plaats een uitstekend filter voor
ruis en lege beelden.

Lees meer over deze en andere bronnen op onze Tools en bronnen pagina.

Meer weten over wildcamera data?