Nieuw algoritme kan zeer nauwkeurig specimens opmeten

Ons nieuwste algoritme meet specimens op foto’s of in video. Behalve vier markeringen die in beeld zichtbaar moeten zijn, is geen vaste opstelling nodig. Vrijwel elke camera/telefoon/tablet voldoet en er zijn geen eisen aan afstand, positie of hoek van de foto. Dat maakt deze werkwijze zeer geschikt voor veldonderzoek en inventarisaties.

Het algoritme werkt altijd samen met een specifiek beeldherkennings model, dat een specimen moet detecteren. Daarna rekent het algoritme daarvan de lengte uit.

De vier markers moeten goed zichtbaar zijn, en het object moet zich op of in hetzelfde vlak als de markers bevinden. De methode heeft dan een zeer kleine foutmarge.

Voorbeeld: schelp meten

Specimen meten voorbeeld schelp

Je ziet dat deze foto niet vanuit een vaste opstelling is gemaakt. Het object ligt niet recht in beeld en de foto is iets vanuit een hoek genomen. Wel zijn de vier markers duidelijk zichtbaar. De schelp is 87 mm lang.

De berekening

Het algoritme heeft de afbeelding gedraaid en vervormd naar vlak perspectief. Omdat het de afstand tussen de markers weet, kan het nu de lengte van de schelp berekenen. De berekende lengte is 87,6 mm (0,7% foutmarge).

Hoe gebruiken?

We hebben dit algoritme, net als al onze andere producten, verpakt in een handige generieke applicatie. Je kunt het zelf gebruiken op je Windows, Linux of Mac computer, (laten) inbouwen in je software óf door ons laten hosten en uitvoeren.

Wij leveren het algoritme, watervaste markers en uiteraard de nodige begeleiding bij het maken en verwerken van de beelden.

Neem gerust contact op als je meer wil weten of een demo wil bekijken.

Technologie voor robotica en AR

De markeringen die we gebruiken, worden ook gebruikt in robotica en AR. Ze zijn goed door beeldherkenning te herkennen. 

Nadat het algoritme vier referentieobjecten heeft gelokaliseerd, kan het de afbeelding draaien en vervormen tot een vlak perspectief.

Omdat het algoritme de afstand tussen de markers kent, kan het daarna de lengte van een gedetecteerd object uitrekenen met een hele kleine foutmarge.

Ideaal voor veldonderzoek

Als je vier markers op een plank plakt, kan dit algoritme alles wat je op die plank legt voor je opmeten. Het maakt dan nagenoeg niet uit met wat voor camera en vanuit welke positie je de foto’s maakt. Een scherpe foto van elke camera, telefoon of tablet voldoet, als het object maar recht ligt en de markers zichtbaar zijn.

Dit maakt deze oplossing heel geschikt voor bijvoorbeeld veldinventarisaties, omdat behalve de markers nagenoeg geen standaardisatie van hardware of opstelling nodig is.

Meer weten?

Lees ook

Scroll naar top