Sportvisser signaleert exotische vissoort

Een sportvisser meldde via Vangstenregistratie.nl de vangst van een dikkop elrits in een afgesloten water in Maastricht. Dit kleine visje kan andere vissen verdringen en een schadelijke bacterie bij zich dragen waar andere vissoorten aan kunnen sterven.

Slechts op enkele wateren in Nederland is deze soort al eerder aangetroffen. Jos Raaijmaker, die de vangst registreerde op het landelijke platform Vangstenregistratie.nl, heeft een primeur met de eerste melding uit Limburg. Uit Neede (Gelderland) kwam eerder al een melding van een 14 jarige sportvisser en heeft waterschap Rijn en IJssel in overleg met het toenmalige ministerie van LNV de complete vijver leeg gepompt en zijn alle schadelijke vissen met succes verwijderd.

Siervisje schadelijk in de natuur

Dikkop elritsen worden in de handel verkocht als zogenaamde goudelritsen en dienen als siervisje. Het uitzetten van deze dieren kan grote gevolgen hebben voor de visstand in onze wateren en Sportvisserij Nederland raadt ten strengste af om vissen uit eigen vijvers of aquaria in andere wateren uit te zetten.

Meer weten?

Heb je een vraag of opmerking n.a.v. dit artikel? Stuur ons een bericht en we nemen snel contact met je op.