AI filtert met high speed relevante beelden uit videomonitoring

Ons SpeciSieve algoritme gebruikt AI om videobeelden te filteren op specifieke diersoorten. Het ontdoet de video van ‘ruis’ en knipt de relevante fragmenten er uit. Dankzij de supersnelheid van dit algoritme heb je uren aan video in minuten geanalyseerd. Het werkt op je pc, (ftp) server of online. In dit artikel lees je meer over de voordelen, de werking en de resultaten van SpeciSieve. 

Probleem: vals positieven in videomonitoring

In natuurmonitoring wordt video steeds vaker toegepast, vooral dankzij de snelle ontwikkeling van hardware, energievoorzieningen en mobiele verbindingen. 

Maar de meeste videoregistraties worden geactiveerd met bewegingsdetectie. Dat levert veel vals positieven op. Wildcamera’s registreren wuivende bosjes of opwaaiende bladeren. Onderwatercamera’s registreren passerende takken en luchtbellen. 

Dit levert allemaal beeldmateriaal op, dat daarna door onderzoekers moet worden onderzocht. Het is de typische ‘ruis’ die dit soort werk vervelend maakt en echt efficiënte en grootschalige toepassing in de weg zit.

Oplossing: filteren en rapporteren met beeldherkenning

Wat als je videomateriaal kunt filteren op specifieke doelsoorten, en de fragmenten kunt bewaren die écht relevant zijn voor je onderzoek? 

Dit is precies wat SpeciSieve voor je doet: het analyseert video en bewaart relevante fragmentjes, met behulp van beeldherkenning. 

SpeciSieve maakt ook een rapport over wat het zag, en wanneer. Je geeft het een video en krijgt een verzameling fragmenten en een rapportage terug. 

Supersnelle video analyse en rapportage

Om video’s snel te kunnen analyseren, gebruikt SpeciSieve een slim ‘fast-forward’ mechanisme en geoptimaliseerde beeldherkenning technologie. Dit zorgt ervoor dat een video van 1 uur binnen 5 minuten geanalyseerd wordt.

Geef je SpeciSieve dus 24 uur aan videomateriaal, dan heb je binnen 2 uur de relevante fragmentjes op je buro liggen, inclusief een datarapportage.

Voorbeeld: visherkenning op onderwater video

Hieronder zie je een voorbeeld van de resultaten van SpeciSieve, dat is ingesteld voor het herkennen van vissen op onderwater video’s. De video van ruim drie minuten werd geanalyseerd in 14 seconden.

Input: onderwater video (3min)

Een video van 3 minuten met stromend water, dwarrelende takjes en blaadjes. Én ergens een passerend visje.

Output: fragment (7s)

Het enige relevante fragmentje in deze video, waarin een vis passeert. 

Het algoritme in actie

Hieronder zie je hoe de video van 3 minuten verwerkt werd. De totale operatie duurt 14 seconden.

Hoe werkt het?

Zoals al onze algoritmes is ook SpeciSieve een standalone applicatie die je in vrijwel alle omgevingen kunt uitvoeren. Toepasselijke scenario’s zijn:

  • Lokale verwerking op je laptop of computer: plaats videofiles (b.v. vanaf een sd-kaart) in een map en verwerk ze allemaal.
  • Automatische verwerking op een (ftp) server: verwerk nieuwe videofiles automatisch (handig als je camera’s naar FTP loggen).
  • Verwerking in een online webapplicatie: upload je videofile(s) en ontvang een mailtje als de resultaten klaar staan.

Volg ons

Ontvang onze maandelijkse e-mail nieuwsbrief:

Lees nieuwe projecten en artikelen via sociale media:

Scroll naar top