Waterdiertjes.nl verbetering

VAART software helpt het Waterdiertjes.nl consortium haar citizen science platform verder te verbeteren. Het platform, in 2018 ontwikkeld om burgers bewust te maken van de waterkwaliteit in hun omgeving, moet vanaf 2021 ook structureel gaan bijdragen aan de kennis over waterkwaliteit. Negen partijen rondom waterbeheer, wetenschap en educatie verenigden zich hiertoe in een consortium.

deelname verhogen

Om het platform aantrekkelijker en dynamischer te maken is een aantal features toegevoegd. Bij landing op de website worden actuele deelnamecijfers afgebeeld, om de dynamiek en het groepsgevoel te versterken. Ook is het mogelijk gemaakt om de eigen waarnemingen terug te zoeken.

waarde voor onderzoek vergroten

Om de data nog meer geschikt te maken voor onderzoek naar waterkwaliteit, is een aantal features toegevoegd aan het vastleggen van waarnemingen. Zo kunnen deelnemers nu foto’s toevoegen van diertjes en de omgeving. Ook kunnen zij extra gegevens vastleggen over de locatie, zoals de oever- en watervegetatie, secchi diepte en waargenomen vissoorten.

instrumenten voor validatie en analyse verbeteren

Beheerders hebben voortaan de mogelijkheid om waarnemingen te invalideren en daarmee te verbergen in de zichtbare dataset. Daarnaast kunnen zij een uitgebreidere export maken, met een speciaal opgemaakte Excel template waarin alle ruwe data flexibel is te combineren.

software architectuur verbeteren

Tijdens het project is ook de technische architectuur verbeterd. Om het platform beter portable en uitbreidbaar te maken, is het geüpgraded naar een platform onafhankelijke container architectuur. De backend API is hiervoor opnieuw ontwikkeld.

Het is een prachtig ‘burgerwetenschap’ initiatief: scholieren in vmbo biologie, onderbouw havo/vwo biologie en bovenbouw havo/vwo PO helpen onderzoekers en waterbeheerders om een beter beeld te krijgen van de verspreiding van het waterleven. In 2020 haalde een recordaantal deelnemers een schepnetje door een slootje in de buurt, en noteerde de inhoud op waterdiertjes.nl.

De ambitie om met waterdiertjes structureel bij te dragen aan kennis van waterkwaliteit, wordt in 2021 kracht bijgezet door onder meer een verbeterslag in het platform. Doel van de verbeteringen is om (potentiele) deelnemers nog meer te stimuleren om mee te doen en om de betrokken wetenschappers en beheerders betere instrumenten in handen te geven voor onderzoek naar waterkwaliteit.

Recente cases

GWS-Monitor IoT platform

Voor GWS-Data ontwerpt en beheert VAART GWS-Monitor, het landelijke platform voor de registratie van grondwater op bouwplaatsen. Uitvoerders gebruiken het platform om volautomatisch grondwaterstanden en

Lees meer »
Scroll naar top