Vangstenregistratie.nl platform

Sinds 2003 ontwikkelt VAART software het platform Vangstenregistratie.nl, een digitaal logboek voor sportvissers. Vissers gebruiken het systeem gratis om een persoonlijk logboek in op te bouwen, in ruil voor toestemming om de hengelvangstdata (anoniem) te leveren aan onderzoeksprojecten voor vissoorten en wateren in Nederland.

Natuuronderzoek

VAART software levert vanuit Vangstenregistratie.nl regelmatig hengelvangstdata aan natuurorganisaties die onderzoek doen naar de verspreiding van vissoorten. In de meeste visatlassen van de laatste 10 jaar is data vanuit het platform opgenomen.

Signaalfunctie

Collectieve data is interessant, maar ook individuele vangstgegevens komen onder de aandacht. Verschillende keren werd een bijzondere vangst door onderzoekende of beherende instanties opgemerkt, zoals van de dikkop elrits, een exotische vissoort die andere vissen verdringt en een schadelijke bacterie bij zich kan dragen.

Community validatie

De ingevoerde hengelvangstgegevens in het platform worden door de community zelf gevalideerd. Ingevoerde vissoorten moeten meermaals worden bevestigd, en het kennisniveau (visherkenningsdiploma) van de leden wordt geregistreerd.

Beeldherkenning

De app “Vangsten”, het mobiele invoerinstrument behorend bij de site, herkent de vissoort zodra een foto wordt gekozen. De visherkenning is zelflerend en gebaseerd op gevalideerde data van honderdduizenden hengelvangsten uit het platform.

De eerste versie van Vangstenregistratie.nl werd gelanceerd in 2003 door VAART oprichter Jorrit Venema. Hij begon het platform als persoonlijk logboek, gaf de tool aan andere vissers, en bedacht een ‘uitwisselen-knop’ waarmee vangsten onderling konden worden uitgewisseld. Doel was om elke gebruiker op diens eigen computer een grote dataset te laten analyseren om zo van statistieken te kunnen leren. Een bijzondere functie, in een tijd dat Facebook nog niet bestond. Inmiddels is het een website en mobiele app en werden meer dan 1,2 miljoen vangsten geregistreerd en ingezet voor analyse en natuuronderzoek. 

recente Projecten

Beeldherkenning vissen pilot NDFF

Beeldherkenning van vissen

Samen met Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF) doet VAART software onderzoek naar de mogelijke rol van beeldherkenning bij het valideren van natuurwaarnemingen. Het onderzoek

Lees meer »

GWS-Monitor IoT platform

Voor GWS-Data ontwerpt en beheert VAART GWS-Monitor, het landelijke platform voor de registratie van grondwater op bouwplaatsen. Uitvoerders gebruiken het platform om volautomatisch grondwaterstanden en

Lees meer »
Scroll naar top