Sinds 2003 ontwikkelt VAART software het Citizen Science platform Vangstenregistratie.nl, een digitaal logboek voor sportvissers. Vissers gebruiken het platform om een persoonlijk logboek in op te bouwen, in ruil voor toestemming om de hengelvangstdata te gebruiken voor onderzoek naar vissoorten en water in Nederland.

De eerste versie van Vangstenregistratie.nl werd gelanceerd in 2003 door VAART oprichter Jorrit Venema. Hij begon het platform als persoonlijk logboek, gaf de tool aan andere vissers en bedacht een ‘uitwisselen-knop’ waarmee vangsten onderling konden worden uitgewisseld. Doel was om elke gebruiker op diens eigen computer een grote dataset te laten analyseren om zo van statistieken te kunnen leren.
In no-time wisselden duizenden sportvissers elke zondagavond onderling hun data uit. Een bijzondere functie, in een tijd dat Facebook nog niet bestond. Inmiddels is SVR een website en mobiele app en werden meer dan 1,2 miljoen vangsten geregistreerd en ingezet voor analyse en natuuronderzoek.
Natuuronderzoek
VAART software levert vanuit Vangstenregistratie.nl regelmatig hengelvangstdata aan natuurorganisaties die onderzoek doen naar de verspreiding van vissoorten. In de meeste visatlassen van de laatste 10 jaar is data vanuit het platform opgenomen.
Signaalfunctie
Collectieve data is interessant, maar ook individuele vangstgegevens komen onder de aandacht. Verschillende keren werd een bijzondere vangst door onderzoekende of beherende instanties opgemerkt, zoals van de dikkop elrits, een exotische vissoort die andere vissen verdringt en een schadelijke bacterie bij zich kan dragen.
Community validatie
De ingevoerde hengelvangstgegevens in het platform worden door de community zelf gevalideerd. Ingevoerde vissoorten moeten meermaals worden bevestigd, en het kennisniveau (visherkenningsdiploma) van de leden wordt geregistreerd.
Beeldherkenning
De “Vangsten app”, het mobiele invoerinstrument behorend bij de site, herkent de vissoort zodra een foto wordt gekozen. De beeldherkenning van vissen is gebaseerd op de groeiende data in het platform.