Online platform Hengelmonitor.nl

We ontwikkelden het platform hengelmonitor.nl, dat Citizen Science data van sportvissers ontsluit. Het platform maakt de data toegankelijk voor lokaal, regionaal en landelijk onderzoek naar vissoort verspreiding en waterkwaliteit.

Vissoort waterkwaliteit kaart Nederland

Omdat Vangstenregistratie.nl zich primair richt op sportvissers, zocht het platform een betere manier om de centrale data zichtbaar en beschikbaar te maken. Daaruit ontstond het nieuwe platform hengelmonitor.nl.

Hengelmonitor.nl wordt gebruikt als centraal dataloket voor organisaties en onderzoekers, maar dient daarnaast ook als showcase/inspiratie voor hengelsporters om met hun gegevens bij te dragen aan onderzoek naar vissoorten en waterkwaliteit in Nederland.

Coördinaten aggregatie naar uurhokken

In oorspronkelijke vorm, op Vangstenregistratie.nl, zijn alle data voorzien van geodata, dus exacte lat/long co√∂rdinaten. Maar uit ‘locatie privacy’ afwegingen is de data op hengelmonitor.nl samengevoerd in uurhokken (blokjes van 5×5 km).

Uurhok classificatie o.b.v. waargenomen vissoorten

In Hengelmonitor.nl hebben we verschillende classificatie groepen gedefinieerd. Binnen een classificatiegroep vertegenwoordigen bepaalde soorten een status en bijbehorende kleur.

Op deze manier kan de data van waargenomen vissoorten op verschillende manieren worden weergegeven op de kaart. Voorbeelden zijn migratietype (Anadroom/Katadroom/Regionaal) en waterkwaliteit (Schoon water minnend/Vuil water tolerant).

Bekijk hengelmonitor.nl zelf op www.hengelmonitor.nl.

Volg ons

Abonneer je op onze nieuwsbrief per e-mail, max 1 per maand.

Volg VAART software op LinkedIn of Twitter: