Beeldherkenning onderzoek steurherkenning

Met behulp van een collectie steurfoto’s onderzoeken we de mogelijkheden en grenzen van geavanceerde beeldherkenning van diersoorten. Het determineren van diersoorten met beeldherkenning is voor data scientists een uitdaging, met name bij sterk gelijkende soorten. 

Beeldherkenning heeft moeite om sommige vissoorten onderling te onderscheiden. Vaak zijn dit de soorten die ook voor menselijke specialisten op elkaar lijken. Vissen zijn hiermee voor beeldherkenning een ‘moeilijke soortgroep’. 

De steur is onder de vissen nog een extra moeilijke soort. Verschillende steursoorten en diverse hybriden worden gekenmerkt door hele subtiele details. 

Andere moeilijke vissoorten zijn bijvoorbeeld blankvoorn of ruisvoorn, brasem of kolblei, beekprik, zeeprik en aal, zwartbek of zwarte grondel en grote/kleine modderkruiper of bermpje. 

Uitdaging voor deep learning

De zeer gedetailleerde onderscheidende kenmerken van steuren lijken een uitdaging te zijn voor deep learning, zeker in het geval van hybriden. Eén van de vragen die we onderzoeken, is of beeldherkenning in staat is om hybriden te herkennen.

WUR studie steur verspreiding

Indirecte aanleiding voor dit onderzoek is een WUR studie naar de verspreiding van steuren in NederlandWij leverden voor dit onderzoek een verzameling steurfoto’s uit ons platform Vangstenregistratie.nl. Binnen de studie worden deze foto’s op soort gebracht.