SpeciFishNL- dataset beeldherkenning Nederlandse zoetwatervissen

We onderhouden en publiceren een openbare dataset voor de herkenning van Nederlandse zoetwater vissen. De dataset bevat gedetailleerde afbeeldingen van 29 algemene Nederlandse vissen. We stellen deze dataset open source beschikbaar voor niet-commercieel onderzoek.

De foto’s in deze dataset zijn door sportvissers gedeeld op ons Citizen Science platform Vangstenregistratie.nl. De missie van het platform is “bijdragen aan kennis van Nederlandse vissen en wateren”. Vanuit deze missie onderhouden en publiceren wij de dataset. 

Data science en wateronderzoek

De dataset kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Ten eerste voor data science onderzoek, benchmarking en als training/oefenmateriaal voor geavanceerde beeldherkenning. En natuurlijk voor werkelijke visherkenning, benchmarking en verrijking van bestaande modellen.

Niet-commercieel

Deze dataset wordt gepubliceerd onder een niet-commerciële open source licentie (by-nc-sa). 

Dat betekent bijvoorbeeld dat een waterschap er een visherkennings model mee mag trainen en gebruiken voor onderzoek. Een ecologisch adviesbureau dat visherkenning verkoopt als (deel van een) dienst, mag deze dataset daarvoor niet gebruiken. Voor die gevallen is ook een commerciële licentie verkrijgbaar.

Modellen en applicaties

Wij ontwikkelen modellen en applicaties op basis van deze dataset. Bijvoorbeeld onze veldwerk applicatie die visjes op een tafel of goot herkent en meet. Deze producten zijn op licentiebasis te gebruiken.

Blijf op de hoogte

De dataset wordt momenteel door ons geselecteerd, gevalideerd en voorzien van een benchmark model. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om bericht te krijgen als wij de eerste versie publiceren.

Volg ons

Abonneer je op onze nieuwsbrief per e-mail, max 1 per maand.

Lees projecten en artikelen via sociale media: