AFFiNe – dataset beeldherkenning Nederlandse zoetwatervissen

We onderhouden AFFiNe, een openbare dataset voor beeldherkenning van Nederlandse zoetwater vissen. De dataset bevat 7.000 geannoteerde afbeeldingen van 30 algemene Nederlandse vissen. We stellen AFFiNe open source beschikbaar voor niet-commercieel onderzoek.

Datascience en wateronderzoek

De dataset kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Ten eerste voor data science onderzoek, benchmarking en als training/oefenmateriaal voor geavanceerde beeldherkenning. En natuurlijk voor werkelijke visherkenning, benchmarking en verrijking van bestaande modellen.

We hebben een demo applicatie gemaakt om een mogelijke toepassing te demonstreren. Hierin kun je zelf een foto of één van de voorbeeld foto’s analyseren. Bekijk de AFFiNE demo hier.

Visherkenning demo AFFiNE

Niet-commercieel

De foto’s in AFFiNe zijn door sportvissers gedeeld op ons Citizen Science platform Vangstenregistratie.nl. Het platform heeft als missie om bij te dragen aan kennis van Nederlandse vissen en wateren. Vanuit die missie publiceren we de dataset.

De dataset is gepubliceerd onder een niet-commerciële open source licentie (by-nc-sa). Dat betekent bijvoorbeeld dat een waterschap er een visherkennings model mee mag trainen en gebruiken voor onderzoek. Een ecologisch adviesbureau dat visherkenning uitvoert als (deel van een) commerciële dienst, mag deze dataset daarvoor niet gebruiken. Voor die gevallen is wel een (vriendelijk geprijsde) commerciële licentie verkrijgbaar.

Download de dataset

Download AFFiNe op Kaggle en start direct met het trainen van je eigen beeldherkenning van Nederlandse zoetwatervissen!