Online platform ontwikkelen

Online platform ontwikkelen? Onderzoek eerst of een platform of SaaS service voldoet – en bespaar jezelf mogelijk veel geld en tijd.

Platforms als ArcGIS, Geodan, Tygron, Power Apps en Data Studio bieden geavanceerde functies die je vaak vergaand kunt aanpassen aan je wensen.

In software ontwikkeling geldt een gouden regel: “maak geen dingen die je ook kunt kopen”. Voor online platform ontwikkeling gaat dit ook op.

Het punt is: standaard services en SaaS (Software As A Service) diensten worden vaak als ‘duur’ beschouwd – omdat er een concreet prijskaartje aan hangt. Maar de meeste licenties starten voor een paar tientjes per maand. En daarvoor krijg je een doorontwikkeld, getest en bugvrij product waarmee je een vliegende start kan maken.

GWS-Monitor online platform
Wildcamera data platform Wilsus

Hier tegenover staat de onderschatting van hoe duur het is om een online platform te ontwikkelen dat foutloos werkt, altijd beschikbaar is en grote hoeveelheden data aankan. Om nog maar niet te spreken van het ondersteunen van gebruikers, het organiseren van backups, enzovoort.

De kosten van software ontwikkeling worden bijna altijd onderschat, door opdrachtgevers én ontwikkelaars.

Toch zelf een online platform ontwikkelen? Hieronder lees je een paar van onze belangrijkste praktijkbevindingen.

Wil je meer advies of een kosteninschatting? Vanuit onze ervaring met online platforms adviseren wij je graag. Ook bij de afweging van standaard platforms en SaaS services!

Online platform ontwikkelen met VAART

Wij kunnen je helpen met de ontwikkeling van jouw online platform. We maakten al veel platforms rond het organiseren van data en meetgegevens. Zo ontwikkelden we de besturings- en analyseportal van Vislift, het grondwater metingen platform GWS-Monitor en het camera platform van Wildlife Monitoring Solutions. We gebruiken het liefste low-code cloud services, bouwsteentjes met functionaliteit. Zo houden we de ontwikkelkosten zo laag mogelijk en kunnen we snelle stappen zetten.

Online platform projecten

Online platform ontwikkeling tips

Onze drie praktijktips voor succesvolle online platform ontwikkeling:

1. Datamodel als basis

Een goed online platform ontwerp begint met het datamodel. Aan welke data gaan gebruikers samenwerken in je online platform? Waar komt de data vandaan en welke stadia doorloopt het?

2. Gebruikers centraal

Hoe goed en lang je ook nadenkt over je online platform: gebruikers hebben het laatste woord. Geef ze dus ook het eerste woord. Organiseer een gebruikersgroep van powerusers en vraag wat zij willen.

3. Veel en vaak releasen

Ga zo snel mogelijk live met iedere feature van je online platform. Het moet spannend voelen om zoiets simpels op te leveren. Zo ontdek je in de praktijk wat werkt en wat niet. En leer je het snelst.

Online platform ontwikkelen?

Stuur ons nu een bericht en we nemen snel contact met je op!