Hengelmonitor visualiseert hengelvangst data

Voor Vangstenregistratie.nl ontwikkelden we de Hengelmonitor. De site visualiseert data van hengelvangstregistraties en waarnemingen van sportvissers voor vis- en wateronderzoek in Nederland. 

De gegevens zijn afkomstig uit Vangstenregistratie.nl. Sinds 2001 houden meer dan 30.000 sportvissers hier een persoonlijk vangstenlogboek bij, met instemming om de gegevens te delen voor onderzoek. Het delen en inzetten van hengelvangstdata voor vis- en wateronderzoek is een belangrijke doelstelling van Vangstenregistratie.nl. 

De kaart visualiseert beschikbare data van Nederlandse hengelvangsten, getransformeerd naar een aantal vooraf gedefinieerde classificaties. Deze kaartdata is grof samengevoegd per uurhok en dient puur als preview. De beschikbare classificaties:

Verspreiding vissoorten per vismigratie type

Deze weergave toont hoe de vismigratie behoefte van aangegroffen vissoorten. De Nederlandse vissoorten zijn hiervoor ingedeeld per vismigratietype (katadroom, anadroom, regionaal). De uurhokken worden gekleurd op basis van het type dat het vaakst werd aangetroffen. 

Vissoorten verspreiding per vismigratie type

Boven de kaart kun je per classificatie de onderliggende soorten bekijken en eventueel uitsluiten.

Verspreiding exotische vissoorten

De weergave toont de verspreiding van exotische vissoorten. Boven de kaart kun je de onderliggende soorten bekijken en eventueel uitsluiten.

Vissoort verspreiding exoten

Verspreiding vissoorten per waterkwaliteitsbehoefte

De weergave toont de verspreiding van vissoorten op basis van hun behoefte aan schoon water. Onder de kaart kun je de onderliggende soorten per classificatie bekijken en eventueel uitsluiten.

Vissoort verspreiding waterkwaliteit

Onderzoek voor water en visstand

Gedetailleerde data zijn met een Hengelmonitor account te analyseren en downloaden. Alleen gevalideerde organisaties krijgen toegang tot deze functionaliteit. In aanmerking komen onder meer hengelsportverenigingen, waterschappen en onderzoeksbureaus.

Meer weten? Ga naar de Hengelmonitor of neem contact met ons op.

Meer weten?

Heb je een vraag of opmerking n.a.v. dit artikel? Stuur ons een bericht en we nemen snel contact met je op.