Geo-analyse met open data en open source

Voor een webinar met waterbeheerders maakten we een geo-analyse om de spreiding van citizen science data over Nederland en in waterschapsgebieden te visualiseren. Hiervoor gebruikten we open data en open source componenten. De rapportage staat op github.

Geo-analyse notebook downloaden

Waterdiertjes is citizen science, de data is openbaar en onze geo-analyse hebben we open source gepubliceerd. Je vindt het werk via onze open source pagina.

De geo-analyse toont heatmaps, puntnoteringen en een clustering per waterschapsgebied met een kaartlaag van PDOK/georegister. Een impressie:

Geo-analyse data waterschappen

Waterdiertjes.nl webinar

Op 3 februari 2022 zaten bijna 50 experts uit de Nederlandse waterwereld in een webinar en presenteerden, spraken en discussieerden ze over Waterdiertjes.nl en de betekenis voor onze kennis van waterkwaliteit.

Het doel van de bijeenkomst was om bij de Nederlandse waterschappen draagvlak te creëren voor verdere adaptatie en ontwikkeling van Waterdiertjes.nl. De organisatoren gaven presentaties over de data, wetenschap, praktijkverhalen en educatie achter het project. Daarna werd in verschillende break-out rooms over deze onderwerpen gediscussieerd.

Wij zorgen voor de ontwikkeling van techniek en functionaliteit van Waterdiertjes.nl. Tijdens het webinar vertelde Jorrit iets over de spreiding van de data over Nederland en in de waterschapsgebieden.

Geo-analyse met GeoPandas en Leaflet

We maakten deze geo-analyse in python met geopandas en leaflet, twee componenten die fijn samenwerken en een aantal unieke features te bieden hebben. 

Ten eerste is geopandas natuurlijk een afgeleide van pandas. Dit maakt het een makkelijke tool om met tabular data te werken, waaraan het natuurlijk een geografische component toevoegt op de manier en met de syntax die je van pandas gewend bent.

Integratie met leaflet is een fluitje van een cent, maar zorgt voor een mooie toevoeging: elke kaartplot vanuit geopandas kun je nu renderen als interactieve kaart die je zelfs als html kunt opslaan. Dit opent ook de deur naar automatische rapportage, als je bijvoorbeeld geo-analyse rapportages wil genereren per specifiek gebied, gebruiker of klant.

Geo-analyse presentatie

Hieronder kun je de videoregistratie van Jorrits presentatie terugkijken:

Meer weten?

Heb je een vraag of opmerking n.a.v. dit artikel? Stuur ons een bericht en we nemen snel contact met je op.