Beeldherkenning en AI

Kunstmatige intelligentie (AI) wordt beschouwd als systeemtechnologie*: een technologie met een grote impact op de samenleving, die vooraf niet kan worden voorzien. Vergelijkbaar met de verbrandingsmotor en elektriciteit. Klinkt veelbelovend, maar zulke vergezichten zijn ook brandstof voor hypesurfers. Heb je AI echt nodig, of kun je op andere (simpelere) manieren hetzelfde bereiken? Wij beginnen altijd met die vraag.

* bron: WRR ‘Opgave AI. De nieuwe systeemtechnologie’

Hoe AI kan helpen

algoritme prestaties diagram

Datavalidatie

Moet je grote hoeveelheden data valideren, bijvoorbeeld van Citizen Science of sensors? Een AI model kan ‘verdachte’ records aanwijzen, zodat menselijke experts niet alle data, maar slechts een selectie hoeven te controleren. Dit vermindert de werklast aanzienlijk.

Visherkenning demo AFFiNE

Beeldherkenning

Moet je grote volumes beeldmateriaal analyseren, bijvoorbeeld van cameravallen? Een beeldherkenning model kan specifieke soorten identificeren en op basis daarvan actie ondernemen, zoals een foto wel of juist niet bewaren of doorsturen. Dit kan je veel handwerk besparen.

Zelflerende software reinforcement learning

Optimalisatie

Wil je een installatie zichzelf laten besturen, bijvoorbeeld een drijvend of draaiend zonnepaneel? Een zelflerend model kan leren om in elke situatie de beste actie uit te voeren. Het kan rekening houden met optimalisatiefactoren, zoals stroomverbruik vs opbrengst, en op basis daarvan de beste actie bepalen.

Praktijkgids beeldherkenning

Ontdek onze top-vijf praktijkervaringen die je helpen om een succesvolle beeldherkenning toepassing te ontwikkelen.


    Video afspelen over Beeldherkenning vissen Microsoft Global AI presentatie Jorrit Venema VAART software

    Video: VAART presenteert AI model bij Microsoft

    In 2019 namen wij ons eerste model voor visherkenning in gebruik, voor kwaliteitsverhoging en validatie van citizen science data. We trainden dit beeldherkenning model met een A.I. tool van Microsoft, en presenteerden ons werk op de wereldwijd uitgezonden “Global AI Night” in Amsterdam.