Citizen Science data draagt bij aan onderzoek waterkwaliteit

Data van vrijwilligers levert een aantoonbare bijdrage aan professioneel onderzoek naar waterkwaliteit. Dat blijkt uit onderzoek door Wageningen University & Research (WUR).

Het onderzoek is gebaseerd op data van het platform Waterdiertjes.nl dat in 2018 werd opgericht. Iedereen met een schepnet en een telefoon kan waterdiertjes vangen en deze invullen op dit platform. Meteen na registratie ontvangt de gebruiker een kwaliteitsindicatie van de waterkwaliteit.

De scores zijn gebaseerd op indicatiewaardes van de waargenomen diertjes. Zo helpen waarnemers de onderzoekers van WUR, NIOO-KNAW en waterschappen een beter beeld te krijgen van waterkwaliteit en het onderwaterleven in heel Nederland.

Edwin Peeters, onderzoeker van WUR en hoofdauteur van het onderzoek: 

Sinds de start van dit citizen science project in 2018 hebben we data van vrijwilligers verzameld. Deze gegevens hebben we vergeleken met monitoringsdata van professionals van de waterschappen. Onze analyse laat zien dat vrijwilligers waterdiertjes vangen op andere plekken dan de professionals. Professionals onderzoeken vooral rivieren en kanalen, en vrijwilligers vissen vaker in plassen, sloten en stadswateren. Hierdoor zijn de waarnemingen van vrijwilligers een waardevolle aanvulling om een brede indruk te krijgen van waterkwaliteit in heel Nederland.”

Lees de wetenschappelijke publicatie op PLOS-ONE.

Meer weten?

Heb je een vraag of opmerking n.a.v. dit artikel? Stuur ons een bericht en we nemen snel contact met je op.