Natuurherkenning

Biodiversiteitsdata verwerken en valideren

 
 

De biodiversiteitsrapportages die ons land stuurt aan de EU bestaan voor 95% uit citizen science data. En dankzij ontwikkelingen in hardware en field connections wordt cameramonitoring in de natuurwereld steeds gangbaarder.

Al deze data uit citizen science en camerabeelden moeten worden verwerkt en gevalideerd. De datavolumes zijn enorm en stijgen razendsnel. Met mensenhanden en -ogen is dit niet te doen.

Wij helpen natuur- en onderzoeksorganisaties om biodiversiteitsdata beter, sneller en op grotere schaal te verwerken en valideren, door geavanceerde beeldherkenning praktisch toe te passen

We trainen beeldherkenning modellen, bieden tools en ondersteuning om modellen te praktisch te implementeren en leveren kennis om zelf grip te  krijgen op kansen en valkuilen van deep learning.

Hoe we helpen:

1. State-of-art beeldherkenning modellen, gemaakt door specialisten in beeldherkenning voor natuur

2. Praktische implementatie van beeldherkenning in bestaande software en datastromen

3. Vergroten van kennis om beeldherkenning effectief te ontwikkelen, gebruiken en verbeteren

Beeldherkenning natuur, steur en vlinder

Beeldherkenning modellen

Sommige modellen trainen en onderhouden wij zelf, zoals ons model van de Nederlandse vissoorten. Deze zijn op licentiebasis door iedere organisatie te gebruiken. We kunnen ook nieuwe modellen maken, bijvoorbeeld voor andere soortgroepen. Dan is het allereerst de vraag of er voldoende beelden beschikbaar zijn. Hoeveel beelden we nodig hebben, hangt helemaal van de situatie en doelstelling af. Het beste kun je ons een bericht sturen zodat we vrijblijvend de haalbaarheid kunnen bespreken.

Implementatietools

 

We ontwikkelen en onderhouden een reeks aan generieke implementatie tools, kleine applicaties die video- of fotomateriaal kunnen analyseren en specifieke output data leveren. Zo is er een tool die afzonderlijke exemplaren telt in foto’s, en een tool die bewegingen registreert in videostreams. Alle tools in onze reeks kun je onbeperkt gebruiken. Als je een tool implementeert wordt deze ‘gevoed’ met een specifiek model dat specifieke soorten herkent.

Beeldherkenning validatie ecoloog wetenschapper iteratief
Beeldherkenning vissen Microsoft Global AI presentatie Jorrit Venema VAART software

Kennis opbouwen

 

Onze technische experts zijn zeer goed thuis in de nieuwste beeldherkenning technologie en software architectuur en hebben veel ervaring in de natuur- en onderzoekswereld. Vanaf dit unieke snijvlak kunnen we praktisch adviseren over technisch-strategische kansen en valkuilen op het gebied van deep learning. 

Meer informatie

Neem vooral contact met ons op als je meer wil weten over de mogelijkheden van beeldherkenning of als je benieuwd bent hoe we jouw organisatie kunnen helpen met modellen, implementatie of kennis! Vind ons op sociale media, stuur een bericht via het contactformulier of neem direct contact op met één van onze experts.

Natuurherkenning artikelen

Scroll naar top